Moje oblíbené ráno bývalo to, když jsem ještě bydlela u dědy a šla si ráno projít zahrádku a natrhat, co bude ten den k obědu. Byla to v podstatě soběstačná produkce, máloco jsme dokupovali (i jak si to pamatuju jako malá), a to se nás z domácí produkce živilo 7,8 lidí plus nějaké zvířectvo.
Ráno, když ještě slunce svítí velmi měkce, je rosa (a nemuset přes slepice a stodolu, tak jsem se vypravila na lov bosky) a všechna ta zelenina je nádherně čerstvá, dokázalo nabudit lépe, než ranní kafe. Kdo třeba chodíte venčit psa, tak to znáte, že i když se vám ráno z postele nechce, vždycky ta ranní procházka stojí za to.
No, tohle všechno zní pěkně, ale taky je za tím práce. A je jasné, že pro každého tohle není – každý máme svůj směr, kam rádi napřeme maximum energie a ani Hobitín nebyla nějaká velká část Středozemě, takže za mě nemá smysl se nutit do něčeho, co mi nebude úplně vlastní.
Chci tu představit jednu myšlenku, které říkám PŘIJATELNÝ KOMPROMIS:
- chci něco málo/aspoň něco/líbí se mi myšlenka využití zahrady i pro užitek
- mám spoustu jiné práce a nechci se brzdit rýpáním v hlíně
- to “něco” z první odrážky nevím, jak uchopit a taky nechci plýtvat čas na příliš mnoho neúspěšných pokusů.
Znáte to?
Čas se stal daleko dražší komoditou, než byl před 20, 30 lety. Děda se prostě sebral a strávil dopoledne nebo odpoledne v zahradě, pak věnoval čas nám (jako dětem, šachy a pexeso nebo člověče nezlob se nebo schovka – ta byla nejlepší, děda je vysoký a hned jsme ho našli :D), dokud byl v práci, tak to nebylo o moc jinší. Doba se změnila a mimo možnosti, které máme a na využití našeho času se nedá dívat stejně, jako tehdy.
Jak tedy nemarnit čas, ale umět ho i se zahrádkou mít dostatek?
Než se pustíme do přípravy a plánování záhonků, probereme si tohle téma – ZNÁM SVOJI SPOTŘEBU?
Nahodím sem pár otázek, se kterými se hezky dobereme potřebné velikosti vašeho zahradního snažení:
- Chci mít zeleninu k okamžité spotřebě? Nebo i na uložení? (pokud nemáte třeba sklep nebo nejste natolik pokročilí, abychom se koukli na možnosti pěstování v zimě, druhou otázku jsme z většiny vyřešili)
- Baví mě zavařovat/chci zkusit fermentovat/mám mrazák a nebojím se ho použít? Pokud ani jedno není to vaše, opět se budeme bavit jenom o zelenině, kterou vypěstujeme a hned sníme
- Kolik sním čeho za rok? (Například cuket nebo dýní)
- A kolik čeho kupuju týdně? (cibule, rajčata, mrkev..)
Ať to nezní tolik abstraktně, myslím to takto:
- Za rok cca nám stačí třeba do 20 kusů dýní. Když by každá rostlina měla aspoň 2 plody, potřebuju vyset 10 (a mám tam rezervu, většinou je to víc, záleží na vašich podmínkách).
- Rajčat spotřebujeme fakt dost, i na vaření, něco už jsem psala tady. Jen tak na jídlo stačí do 10 rostlin klidně. Na další zpracování už potřebujeme víc, a když zavařujeme na celý rok, většinou nejdeme pod 50 rostlin. Jinak rajčata přes rok vůbec nekupujeme, v zimě je to vyhazování peněz za hmotu bez chuti a v létě se máme na co těšit.
- Salátů nespotřebujeme víc než 1, 2 týdně. A ještě jenom do doby, než nás začnou válcovat ty výše zmíněná rajčata. Takže spočítat, kolik sníme salátů od dubna cca do konce června není až tak vysoká matematika.
- Ty druhy, co jich potřebujete kvanta na vaření, jako je cibule, mrkev nebo brambory, to ze zahrádky prostě nemáme. Jednak nemáme kam uskladnit, taky nemáme místo a zrovna mrkev je dost náročná na kvalitu půdy, což je u nás problém. A finančně to prostě není raketa kupovat, jako např. dýně.
Jinak nepopisuju nějaké hyperzdravé úvahy nad stravováním, myslím, že se rozhodně nedostáváme na půl talíře zeleniny ke každému jídlu a 5 porcí denně taky ne. Snažíme se co nejvíc nakupovat sezonní věci a všechno co máme navíc, nám dává možnost si té zeleniny dopřát víc – než kolik bych jí nakoupila a věděla, že se mi bude chtít ji spotřebovat. Takže váš plán bude určitě jiný, navíc váš kompromis čas/motivace může mít taky úplně jiné nastavení.
Ještě bude brzy k dispozici jeden pomocník a to plánovací pracovní list.
Soběstačnost je velký krok, tady je návod na první malý krůček.
Moji komplexní úvahu, jak na malou efektivní zahrádku mám ještě tady, co všechno pěstujeme, rozepisuju tady a pro zahnání deprese mrkněte sem.
